Održana Izborna skupština NS BiH

Održana Izborna skupština NS BiH

Izborna sjednica Generalne Skupštine Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine održana je danas u hotelu „Terme“ na Ilidži.

Sjednicu je otvorio predsjednik Elvedin Begić, a prisutnima se obratio i predstavnik UEFA Jacques Bondallaz.

Svih 60 delegata Skupštine prisustvovalo je sjednici, što znači da su sve donesene odluke pravovaljane.

Na početku sjednice predsjednik NS/FS  BiH Elvedin Begić uručio je priznanje Ivici Osimu koji je proglašen za počasnog predsjednika Saveza.

Nakon što su izabrana radna tijela usvojene su sljedeće odluke:

  1. Izabrani su članovi Izvršnog odbora NS/FS BiH i zamjenski članovi Izvršnog odbora. Članovi IO u naredne četiri godine biće: Mile Kovačević, Irfan Durić, Mato Jozić, Nurdin Peštalić, Muhamed Begagić, Muhidin Raščić, Midhet Sarajčić, Ivan Beus, Dragan Soldo, Elvedin Begić, Ivan Perić, Milorad Sofrenić, Ranko Vučković, Zlatko Spasojević, Dragan Kulina. Zamjenski članovi su: Milan Bjelajac, Seadin Badić.
  2. Izabrani su Predsjednik, Prvi potpredsjednik i Drugi potpredsjednik NS/FS BiH. Predsjednik i u naredne četiri godine biće Elvedin Begić koji je dobio 56 glasova delegata Skupštine, Prvi potpredsjednik Milorad Sofrenić (55 glasova) i Drugi potpredsjednik Ivan Beus (54 glasa).
    Begić se u svom obraćanju nakon završetka glasanja zahvalio delegatima Skupštine i rekao:  „Preko 90% delegata je glasalo za mene i to je velika obaveza. Moram se zahvaliti i većini medija koji su nam pružili podršku i potakli da se ponovo kandidujem. Obaveza moja i Izvršnog odbora je da opravdamo povjerenje i u narednom periodu, te da gradimo Savez na sigurnijim i boljim temeljima. Hvala i UEFA-i bez čije podrške ništa ne bismo mogli da uradimo.“
    Predsjedniku je čestitao i Jacques Bondallaz: „Čestitam Begiću na izboru za predsjednika Saveza i članovima IO. Čestitam i Ivici Osimu koji je izabran za počasnog predsjednika. Želim vam svima uspjeh u narednim godinama. Nadam se da će reprezentacija Bosne i Hercegovine nastaviti da napreduje na FIFA rang listi. Drago mi je da je današnja sjednica protekla u duhu međusobnog poštovanja i razumijevanja. Čestitke i Izbornoj komisiji na odličnom radu.“
  3. Izabrani su članovi Odbora za savjetovanje i posredovanje. U novom mandatu ovo tijelo će činiti: Ivan Osim, Dušan Bajević i Sead Kajtaz, dok će još tri člana biti odabrana naknadno.
  4. Izabrani su i predsjednici, potpredsjednici i članovi pravnih tijela NS/FS BiH: Disciplinske komisije, Apelacione komisije, Tužioci, Prvostepene komisije za licenciranje i drugostepene komisije za licenciranje.